żurawina i

żurawina wielkoowocowa - vaccinium macrocarpon

Pochodząca z Ameryki Północnej, niska, płożąca, zimozielona krzewinka o dużych, purpurowo czerwonych mięsistych jagodach cenionych w kuchni. Ozdobna także z niezwykle ciekawych kwiatów.

Żurawina wymaga gleby mocno kwaśnej (około 3,5 pH), torfowej i stale wilgotnej. Jest rośliną światłolubną - polecaną na stanowiska słoneczne i półcieniste. Po posadzeniu żurawinę ściółkujemy korą lub trocinami.

Spośród występujących na rynku odmian ('Early Black', Howes', 'Stevens', 'Pilgrim') szczególnie polecaną odmianą, ze względu na swoją wysoką plenność, jest ta ostatnia.

Aby uzyskać około 2 kilogramów owoców sadzimy 3-4 sztuki roślin na metr kwadratowy.

Żurawina jest zaliczana do roślin leczniczych. Jest jedną z niewielu roślin o tak dużej ilości składników cennych dla zdrowia człowieka. Poleca się ją chorym na jaskrę, cukrzycę i nadciśnieniowcom.

powrót do czytelni

 

Winorośl - porady dla początkujących.

Wybór stanowiska
Przed posadzeniem sadzonek winorośli należy dokonać prawidłowego wyboru miejsca sadzenia i zaplanować rozmieszczenie krzewów. Sadząc kilka odmian w różnych miejscach ogrodu należy wybrać stanowiska biorąc pod uwagę ich porę dojrzewania i mrozoodporność. Najlepsze stanowiska w ogrodzie, np. przy ścianach budynków, przeznacza się dla odmian mniej odpornych na przemarzanie, o późnej porze dojrzewania owoców. Krzewy wczesne i średnio-wczesne mogą się zadowolić nieco gorszym stanowiskiem. Należy zwracać uwagę, aby krzewy były nasłonecznione przez cały dzień. Winorośl jest krzewem ciepłolubnym i chcąc uzyskać owoc smaczny lub wino dobrej jakości należy dobrze dobrać stanowisko. Najlepiej nadają się do tego stoki o lekkim nachyleniu południowym bądź południowo-zachodnim. Ewentualne zacienienie dopuszczane jest jedynie w godzinach porannych lub późnym popołudniem.
Przygotowanie gleby
Przed sadzeniem należy przygotować glebę. Oczyścić miejsce, w którym będziemy sadzić sadzonki z zanieczyszczeń (beton, kamienie, odpady metalowe itp.), W sezonie poprzedzającym sadzenie wskazana jest uprawa np. fasoli, grochu, łubinu lub wyki, którą przekopuje się w pełni kwitnienia przed zawiązaniem nasion. Naturalne nawozy organiczne sprzyjają dobremu rozwojowi winorośli. Można nawozić obornikiem w dawce 5-7kg/m2. Obornik rozrzuca się równomiernie na powierzchni gleby i przekopuje na głębokość około 30cm. W ogrodach gdzie zdobycie obornika jest kłopotliwe można go zastąpić kompostem. Kompost stosuje się w dawce ok. 10kg/m2.