stare odmiany drzew owocowych

stare odmiany drzew owocowych


JABŁONIE:

Letnie:

'Ananas Berżenicki', 'Charłamowskie', 'Grafsztynek Inflancki', 'Kalwila Letnia Fraas'a', 'Oliwka Inflancka', 'Różanka Wirgińska', 'Titówka'

Jesienne:

'Aporta', 'Grafsztynek Prawdziwy', 'Antonówka Zwykła', 'Antonówka Półtorafuntowa', 'Glogierówka', 'Kalwila Czerwona Jesienna', 'Kosztela', 'Kronselska', 'Malinowa Oberlandzka', 'Rarytas Śląski', 'Signe Tillisch', 'Truskawkowe Nietschnera'.

Wczesnozimowe:

'Alant', 'Cesarz Wilhelm', 'Kantówka Gdańska', 'Kardynalskie', 'Koksa Pomarańczowa', 'Królowa Renet', 'Landsberska', 'Mank's Kchenapfel', 'Niezrównane Peasgooda', 'Parmena Szkarłatna Zimowa', 'Pepina Linneusza', 'Pepina Ribstona', 'Piękna z Boskoop', 'Rajewskie', 'Szara Reneta'.

Późnozimowe:

'Boiken', 'Grochówka', 'Kalwila Biała Zimowa', 'Kuzynek', 'Ontario', 'Pepina Londyńska', 'Piękna z Rept', 'Reneta Baumana', 'Sztetyna Zielona', 'Zorza', 'Żeleźniak'.


JABŁONIE - opisy odmian:

'Antonówka Zwykła'

  • Miejsce pochodzenia: Rosja.
  • Drzewo i kwiaty bardzo odporne na mróz.
  • Owocuje obficie i przemiennie.
  • Owoce średnie, cylindryczne lub baryłkowate.
  • Skórka jasnozielona, później żółto-zielona.
  • Miąższ kremowy, gruboziarnisty, kruchy, kwaskowaty i bardzo aromatyczny.
  • Odmiana deserowa.
  • Zbiór: VIII/IX.
  • Dojrzałość konsumpcyjna: IX/XI.

'Antonówka Półtorafuntowa'

  • Odmiana jesienna.
  • Znaleziona w 1888 r.
  • Bardzo odporna na mróz!
  • Owoce ogromne - 400 / 600 g. Dojrzewają od II poł. września.
  • Skórka cienka, delikatna, żółtobiała.
  • Miąższ biały, aromatyczny, kwaskowaty, smaczny.
  • Odmiana typowa na przetwory: przeciery, kompoty, susz, ciasta, surówki.
  • Charakterystyczne dla tej odmiany są bardzo duże liście na jednorocznych pędach.


'Ananas Berżenicki'

  • Pochodzi z Wileńszczyzny.
  • Owocuje corocznie.
  • Odporna na mróz, parcha i mączniaka.
  • Owoce duże, kulisto-stożkowate.
  • Skórka jasnożółta z różowym rumieńcem.
  • Miąższ kremowy, winno-słodki, aromatyczny, smaczny.
  • Dojrzewa w I poł. sierpnia.

'Beforest'

  • Odmiana kanadyjska sprowadzona do Polski po I wojnie światowej.
  • Owocuje obficie, przemiennie.
  • Odmiana bardzo odrporna na choroby i wytrzymała na mróz.
  • Owoce średniej wielkości - 120 g.
  • Skórka jasnożółta, cienka, z różowym paskowanym rumieńcem o rdzawych plamkach.
  • Miąższ kremowy, kruchy, soczysty, winnosłodki z korzennym posmakiem i aromatem, pyszny!!!
  • Dojrzałość zbiorcza: koniec IX.
  • Dojrzałość konsumpcyjna: koniec X.
  • Przechowywanie: do I.

'Boiken'

  • Odmiana deserowa.
  • Owoce średniej wielkości, kulistostożkowate.
  • Miąższ biały, z odcieniem zielonkawym, ścisły, jędrny, kwaskowaty.
  • Dojrzewa w połowie X.
  • Długi okres przechowywania.
  • Odporna na niskie temperatury.

'Cesarz Wilhelm - Reneta Czerwona'

  • Odmiana wczesnozimowa.
  • Owoce średnio-duże.
  • Skórka zielonożółta, w znacznej części pokryta czerwonym marmurkowym rumieńcem z nieco ciemniejszymi smużkami.
  • Miąższ jest żółty, soczysty, kwaskowato-słodki, lekko korzenny.
  • Dojrzewa na przełomie IX i X.
  • Przechowuje się do końca grudnia.
  • Odporna na parcha i mączniaka.

'Charłamowskie'


'Grafsztynek Inflancki'

  • Odmiana jesienna.
  • Pochodzi z krajów nadbałtyckich.
  • Owoce średnio-duże.
  • Skórka: cienka, zielonożółta pokryta lekkim, białawym nalotem z purpurowo-karminowym rumieńcem w postaci licznych smużek i pasków.
  • Miąższ kremowo-biały, lekko kwaskowaty, aromatyczny, orzeźwiający, smaczny. Przy skórce lekko różowy.
  • Dojrzewanie: koniec sierpnia/początek września.
  • Odmiana wytrzymała na mróz, choroby i szkodniki.
  • Polecane zapylacze: Ananas Berżenicki, Antonówka, James Grieve.


'Kandil Sinap' - 'Krymskie'

  • Odmiana typowo zimowa.
  • Pochodzi z Krymu.
  • Owoc charakterystyczny, wydłużony, baryłkowaty.
  • Skórka gładka, słomkowa z rumieńcem.
  • Miąższ delikatny, soczysty, winno-słodki, smaczny.
  • Owoc dojrzewa w końcu września, do konsumpcji nadaje się w styczniu.
  • Przechowują się do kwietnia.

'Kardynalskie'


'Kosztela'


'Kantówka Gdańska'


'Kronselska'


'Księżna Luiza'


'Koksa pomarańczowa'

  • Odmiana angielska.
  • Owoce średniej wielkości.
  • Wymaga gleby żyznej, wilgotnej.
  • Skórka pokryta miedziano - pomarańczowym rumieńcem.
  • Miąższ wybitnie smaczny, soczysty, drobnoziarnisty, z gruszkowym posmakiem.
  • Dojrzewa pod koniec września.
  • Do konsumpcji miesiąc później.

'Malinowa Oberlandzka'


'Niezrównana Paesgooda'

  • Odmiana jesienna.
  • Owoce bardzo duże - 10 cm.
  • Skórka pokryta jest marmurkowo-paskowanym, pomarańczowoczerwonym rumieńcem.
  • Miąższ żółtawy, soczysty, kwaskowatosłodki o bardzo dobrym smaku.
  • Owoce dojrzewają w pierwszej połowie września.
  • Doskonale nadają się do bezpośredniej konsumpcji a także do surówek, sałatek i placków.
  • Odmiana mało wrażliwa na mróz i choroby.
  • Wymaga dobrej gleby.

'Oliwka Czerwona - Astrachańska Czerwona'

  • Odmiana rosyjska, całkowicie odporna na mróz i dość odporna na choroby.
  • Owoce średniej wielkości.
  • Skórka gruba, mocna, prawie w całości czerwono-karminowa.
  • Miąższ soczysty, biały, kruchy, słodko-winny, aromatyczny, smaczny.
  • Zbiór: połowa sierpnia.


'Szara Reneta'


'Titówka'


powrót do czytelni

 

Winorośl - porady dla początkujących.

Wybór stanowiska
Przed posadzeniem sadzonek winorośli należy dokonać prawidłowego wyboru miejsca sadzenia i zaplanować rozmieszczenie krzewów. Sadząc kilka odmian w różnych miejscach ogrodu należy wybrać stanowiska biorąc pod uwagę ich porę dojrzewania i mrozoodporność. Najlepsze stanowiska w ogrodzie, np. przy ścianach budynków, przeznacza się dla odmian mniej odpornych na przemarzanie, o późnej porze dojrzewania owoców. Krzewy wczesne i średnio-wczesne mogą się zadowolić nieco gorszym stanowiskiem. Należy zwracać uwagę, aby krzewy były nasłonecznione przez cały dzień. Winorośl jest krzewem ciepłolubnym i chcąc uzyskać owoc smaczny lub wino dobrej jakości należy dobrze dobrać stanowisko. Najlepiej nadają się do tego stoki o lekkim nachyleniu południowym bądź południowo-zachodnim. Ewentualne zacienienie dopuszczane jest jedynie w godzinach porannych lub późnym popołudniem.
Przygotowanie gleby
Przed sadzeniem należy przygotować glebę. Oczyścić miejsce, w którym będziemy sadzić sadzonki z zanieczyszczeń (beton, kamienie, odpady metalowe itp.), W sezonie poprzedzającym sadzenie wskazana jest uprawa np. fasoli, grochu, łubinu lub wyki, którą przekopuje się w pełni kwitnienia przed zawiązaniem nasion. Naturalne nawozy organiczne sprzyjają dobremu rozwojowi winorośli. Można nawozić obornikiem w dawce 5-7kg/m2. Obornik rozrzuca się równomiernie na powierzchni gleby i przekopuje na głębokość około 30cm. W ogrodach gdzie zdobycie obornika jest kłopotliwe można go zastąpić kompostem. Kompost stosuje się w dawce ok. 10kg/m2.