Czytelnia

odmiany śliw


CACANSKA LEPOTICA

  • Odmiana wyhodowana w Jugosławii.
  • Owoc średniej wielkości, owalny - 40 g.
  • Skórka ciemnogranatowa, pięknie wybarwiona.
  • Miąższ, soczysty, smaczny, bardzo łatwo oddziela się od pestki.
  • Dojrzewa w I poł. sierpnia.
  • Mało podatna na choroby.
  • Odmiana samopylna - b. dobry zapylacz dla innych śliw!



CACANSKA NAJBOLJA

  • Owoc duży - 60 g - granatowy z intensywnym nalotem woskowym.
  • Miąższ soczysty, łatwo oddzielający się od pestki.
  • Zbiór – III dekada sierpnia.
  • Mała podatna na szarkę.
  • Polecane zapylacze: Cacanska Lepotica, Cacanska Rana.



ULENA

  • Odmiana francuska.
  • Owoc duży – 50 g, kulisty.
  • Owocuje obficie, często przemiennie.
  • Miąższ miękki, aromatyczny.
  • Dojrzewa – od poł. sierpnia.
  • Mało podatna na choroby!
  • Samopylna!
  • DSoskonała na kompoty i dżemy.








powrót do czytelni

 

Winorośl - porady dla początkujących.

Wybór stanowiska
Przed posadzeniem sadzonek winorośli należy dokonać prawidłowego wyboru miejsca sadzenia i zaplanować rozmieszczenie krzewów. Sadząc kilka odmian w różnych miejscach ogrodu należy wybrać stanowiska biorąc pod uwagę ich porę dojrzewania i mrozoodporność. Najlepsze stanowiska w ogrodzie, np. przy ścianach budynków, przeznacza się dla odmian mniej odpornych na przemarzanie, o późnej porze dojrzewania owoców. Krzewy wczesne i średnio-wczesne mogą się zadowolić nieco gorszym stanowiskiem. Należy zwracać uwagę, aby krzewy były nasłonecznione przez cały dzień. Winorośl jest krzewem ciepłolubnym i chcąc uzyskać owoc smaczny lub wino dobrej jakości należy dobrze dobrać stanowisko. Najlepiej nadają się do tego stoki o lekkim nachyleniu południowym bądź południowo-zachodnim. Ewentualne zacienienie dopuszczane jest jedynie w godzinach porannych lub późnym popołudniem.
Przygotowanie gleby
Przed sadzeniem należy przygotować glebę. Oczyścić miejsce, w którym będziemy sadzić sadzonki z zanieczyszczeń (beton, kamienie, odpady metalowe itp.), W sezonie poprzedzającym sadzenie wskazana jest uprawa np. fasoli, grochu, łubinu lub wyki, którą przekopuje się w pełni kwitnienia przed zawiązaniem nasion. Naturalne nawozy organiczne sprzyjają dobremu rozwojowi winorośli. Można nawozić obornikiem w dawce 5-7kg/m2. Obornik rozrzuca się równomiernie na powierzchni gleby i przekopuje na głębokość około 30cm. W ogrodach gdzie zdobycie obornika jest kłopotliwe można go zastąpić kompostem. Kompost stosuje się w dawce ok. 10kg/m2.