Czytelnia

pigwa wielkoowocowa - cydonia oblonga



Pigwa jest niedużym, niewysokim drzewem owocowym, uprawianym od bardzo dawna w rejonach morza Śródziemnego. Owoce pigwy są silnie omszone, kształtem przypominają gruszkę lub jabłko i u odmian uprawnych mogą ważyć nawet około kilograma. Owoce są niezwykle bogate w składniki mineralne i organiczne. Zawierają bardzo dużo pektyn. Są świetne na przetwory i nalewki.


Oto najbardziej godne polecenia odmiany:

Bereczki:

  • Odmiana pochodzenia węgierskiego.
  • Drzewo długowieczne, rośnie silnie, wcześnie wchodzi w owocowanie, plonuje obficie.
  • Owoce duże, gruszkowatego kształtu.
  • Skórka cytrynowożółta.
  • Miąższ żółtawy, kwaskowato-słodki, delikatny, aromatyczny, w czasie gotowania czerwony.
  • Owoce zbiera się na porzełomie września/października.
  • Dojrzałość konsumpcyjna przypada na okres od października do stycznia.
  • Odmiana ma małe wymagania glebowe i klimatyczne, dobrze znosi suszę.
  • Jedynym minusem jest wrażliwość pąków kwiatowych na wiosenne przymrozki.

Lescovac:

  • Odmiana pochodzenia serbskiego.
  • Drzewo rośnie silnie, owocuje wczesnie i obficie.
  • Jest bardzo odporne na suszę i mróz, także pąki kwiatowe są odporne na przymrozki.
  • Owoce są bardzo duże, mają kształt kulisto spłaszczonego jabłka.
  • Powierzchnia owocu jest wyrźnie pokarbowana.
  • Skórka ma kolor starego złota.
  • Miąższ jest żółtawobiały (nawet po ugotowaniu), soczysty, aromatyczny, kwaskowato-słodkawy.
  • Owoce zawierają bardzo dużą ilość pektyn (świetnie nadają się na galaretki).
  • Owoce dojrzewają w poł. października, można je przechowywać do grudnia.

Vranja:

  • Odmiana wyhodowana w Serbii, znana już w XIX wieku.
  • Drzewo rośnie umiarkowanie silnie, plonuje obficie.
  • Pąki kwiatowe są średnio wrażliwe na przymrozki wiosenne.
  • Owoce tej odmiany są bardzo duże, gruszkowate, pękate.
  • Skórka jest intensywnie złocista i niezwykle aromatyczna.
  • Miąższ jest żółty, miękki, słodki i bardzo smaczny.
  • Minusem jest póżne wchodzenie w obfite owocowanie (po 3-4 latach).

Ursynowska:

  • Odmiana wyhodowana w Polsce, z mołdawskich nasion.
  • Drzewo rośnie średnio silnie, wcześnie wchodzi w owocowanie i plonuje obficie.
  • Owoce mają kształt jabłka, są duże i żebrowane przy kielichu.
  • Skórka żółta i pachnąca, lekko omszona.
  • Miąższ białożółty, czerwienieje po zagotowaniu, ścisły.
  • Doskonała na przetwory.
  • Minus odmiany - jest niezbyt wytrzymała na mróz, ale po przemarznięciu szybko się regeneruje.

Champion:

  • Drzewo rośnie silnie i owocuje obficie.
  • Owoce są bardzo duże, pękate, gruszkowate.
  • W fazie dojrzewania intensywnie żółte.
  • Miąższ kwaskowato-słodki intensywnie pachnący.
  • Owoce dojrzewają w połowie października.
  • Odmiana mało odporna na duże mrozy.

 

Reas Mammoth:

  • odmiana amerykańska
  • zawiązuje piękne różowe kwiaty
  • owoc intensywnie żółty, w kształcie gruszki
  • owocuje w sierpniu
  • doskonała na przetwory
  • samopylna

 

Portugal:

  • odmiana wczesna
  • owoce duże, nieregularne, w kształcie gruszki
  • skórka złota z szarym nalotem
  • miąższ bardzo smaczny, delikatny, soczysty
  • ozdobne kwiaty: duże, jasnoróżowe

 

 

 

 

 

powrót do czytelni

 

Winorośl - porady dla początkujących.

Wybór stanowiska
Przed posadzeniem sadzonek winorośli należy dokonać prawidłowego wyboru miejsca sadzenia i zaplanować rozmieszczenie krzewów. Sadząc kilka odmian w różnych miejscach ogrodu należy wybrać stanowiska biorąc pod uwagę ich porę dojrzewania i mrozoodporność. Najlepsze stanowiska w ogrodzie, np. przy ścianach budynków, przeznacza się dla odmian mniej odpornych na przemarzanie, o późnej porze dojrzewania owoców. Krzewy wczesne i średnio-wczesne mogą się zadowolić nieco gorszym stanowiskiem. Należy zwracać uwagę, aby krzewy były nasłonecznione przez cały dzień. Winorośl jest krzewem ciepłolubnym i chcąc uzyskać owoc smaczny lub wino dobrej jakości należy dobrze dobrać stanowisko. Najlepiej nadają się do tego stoki o lekkim nachyleniu południowym bądź południowo-zachodnim. Ewentualne zacienienie dopuszczane jest jedynie w godzinach porannych lub późnym popołudniem.
Przygotowanie gleby
Przed sadzeniem należy przygotować glebę. Oczyścić miejsce, w którym będziemy sadzić sadzonki z zanieczyszczeń (beton, kamienie, odpady metalowe itp.), W sezonie poprzedzającym sadzenie wskazana jest uprawa np. fasoli, grochu, łubinu lub wyki, którą przekopuje się w pełni kwitnienia przed zawiązaniem nasion. Naturalne nawozy organiczne sprzyjają dobremu rozwojowi winorośli. Można nawozić obornikiem w dawce 5-7kg/m2. Obornik rozrzuca się równomiernie na powierzchni gleby i przekopuje na głębokość około 30cm. W ogrodach gdzie zdobycie obornika jest kłopotliwe można go zastąpić kompostem. Kompost stosuje się w dawce ok. 10kg/m2.