Czytelnia

orzechy szczepione

owocują w drugim / trzecim roku po posadzeniu:

Informacje o odmianach pochodzą od szkółkarzy oraz z książki "Orzech włoski"  (autor: Henryk Zdyb).

apollo:

odmiana czeska, drzewo o średniej sile wzrostu, wymaga osłoniętych stanowisk

bardzo plenna odmiana

orzechy duże, jądro duże, jasnożółte, smaczne, delikatne w smaku

owoce dojrzewają w III dekadzie września

 

 


 

saturn:

odmiana czeska

drzewa odporne na niskie temperatury - rozpoczynają późno wegetację

orzechy średnie lub duże

odmiana plenna

jądro jasnobrązowe, smaczne

owoce dojrzewają pod koniec września

 

 


 

leopold:

odmiana średnio plenna, wytrzymała na mróz
ma ma bardzo dekoracyjne, strzępiaste liście
owoc średni, bardzo miękki (łatwo zgnieść go w dłoni), bardzo słodkie z lekką goryczką.
II poł. września


sajfendorski / seifersdorfsky:

drzewo mocno rośnie, owoc duży, kulisty, typowo deserowy - słodki, delikatny, bardzo smaczny.
owoce dojrzewają w III dekadzie września


jupiter:

owoc podłużny, miękki, słodki.
bardzo wartościowa odmiana, polecana do zacisznych ogrodów, w miejsca osłonięte.


mars:

jedna z najlepszych odmian, bardzo zdrowa i odporna na mróz.
owoc podłużny, miękki, słodki.


layk:

drzewo średnie, odporne na mróz i choroby.
owoc średni, miękki, słodki.


resovia:

odmiana wyhodowana w ISK w Skierniewicach.
drzewo b.dobrze zimuje.
owoc duży, słodki, miękki, z charakterystycznym 'dzióbkiem'.


junk:

odmiana amerykańska.
średniej wielkości owoc o bardzo gładkiej łupinie.


koszycki:

owoc bardzo duży, łupina miękka, dobrze wypełniony;
odmiana mrozoodporna, zdrowa.


czerwony wiśnicz:

owoce duże, smaczne, deserowe, słodkie;
odporny na mróz.


powrót do czytelni

 

opoWinorośl - porady dla początkujących.

Wybór stanowiska
Przed posadzeniem sadzonek winorośli należy dokonać prawidłowego wyboru miejsca sadzenia i zaplanować rozmieszczenie krzewów. Sadząc kilka odmian w różnych miejscach ogrodu należy wybrać stanowiska biorąc pod uwagę ich porę dojrzewania i mrozoodporność. Najlepsze stanowiska w ogrodzie, np. przy ścianach budynków, przeznacza się dla odmian mniej odpornych na przemarzanie, o późnej porze dojrzewania owoców. Krzewy wczesne i średnio-wczesne mogą się zadowolić nieco gorszym stanowiskiem. Należy zwracać uwagę, aby krzewy były nasłonecznione przez cały dzień. Winorośl jest krzewem ciepłolubnym i chcąc uzyskać owoc smaczny lub wino dobrej jakości należy dobrze dobrać stanowisko. Najlepiej nadają się do tego stoki o lekkim nachyleniu południowym bądź południowo-zachodnim. Ewentualne zacienienie dopuszczane jest jedynie w godzinach porannych lub późnym popołudniem.
Przygotowanie gleby
Przed sadzeniem należy przygotować glebę. Oczyścić miejsce, w którym będziemy sadzić sadzonki z zanieczyszczeń (beton, kamienie, odpady metalowe itp.), W sezonie poprzedzającym sadzenie wskazana jest uprawa np. fasoli, grochu, łubinu lub wyki, którą przekopuje się w pełni kwitnienia przed zawiązaniem nasion. Naturalne nawozy organiczne sprzyjają dobremu rozwojowi winorośli. Można nawozić obornikiem w dawce 5-7kg/m2. Obornik rozrzuca się równomiernie na powierzchni gleby i przekopuje na głębokość około 30cm. W ogrodach gdzie zdobycie obornika jest kłopotliwe można go zastąpić kompostem. Kompost stosuje się w dawce ok. 10kg/m2.