czereśnie

odmiany czereśni


'Burlat'

  • Wczesna odmiana francuska.
  • Owoc duży - 7 g, szerokosercowaty. w pełnej dojrzałości czarny.
  • Miąższ, soczysty, chrząstkowaty, bardzo smaczny.
  • Wytrzymała na mróz.
  • Dojrzewa na początku czerwca.
  • Mało podatna na choroby.
  • Polecane zapylacze: Vega, Hedelfińska.


'Buttnera Czerwona'

  • Owocuje obficie.
  • Owoc duży – 7 g, szerokosercowaty.
  • Skórka jasnożółta z pomarańczowo czerwonym rumieńcem.
  • Miąższ chrząstkowy, soczysty, słodki.
  • Dojrzewa: I poł. lipca.
  • Mało podatna na choroby.


'Lapins'

  • Owoc kulisty, ciemny, bardzo duży – 8,5 g.
  • Miąższ soczysty, bardzo smaczny.
  • Zbiór owoców – lipiec.
  • Samopłodna!
  • Mała wrażliwość owoców na pękanie.


'Summit'

  • Lider wśród odmian średnio wczesnych.
  • Owoc wysokiej jakości, szeroko sercowaty, jaskrawoczerwony, błyszczący.
  • Waży 10–12 g.
  • Miąższ soczysty i bardzo smaczny.
  • Odmiana zdrowa i odporna na mróz.

 

 


'Kordia'

  • Owoce wyjątkowo dorodne, bardzo duże, sercowate, ciemno czerwone
  • Miąższ chrząstkowy, bardzo smaczny, aromatyczny
  • Dojrzałość zbiorcza: połowa lipca
  • Owoce nie są podatne na pękanie; odmiana plenna
  • Jedyna wada : pąki kwiatowe mogą być wrażliwe na późne przymrozki

 

 


'Regina'

  • Odmiana nazywana 'królową czereśni'

  • Owoce bardzo ładne, duże, ciemnoczerwone, błyszczące
  • Miąższ chrząstkowy, bardzo słodki i smaczny
  • Dojrzałość zbiorcza owoców to połowa lipca
  • Owoce są mało podatne na pękanie
  • Odmiana wytrzymała na mróz i mało podatna na choroby grzybowe

 





powrót do czytelni

 

Winorośl - porady dla początkujących.

Wybór stanowiska
Przed posadzeniem sadzonek winorośli należy dokonać prawidłowego wyboru miejsca sadzenia i zaplanować rozmieszczenie krzewów. Sadząc kilka odmian w różnych miejscach ogrodu należy wybrać stanowiska biorąc pod uwagę ich porę dojrzewania i mrozoodporność. Najlepsze stanowiska w ogrodzie, np. przy ścianach budynków, przeznacza się dla odmian mniej odpornych na przemarzanie, o późnej porze dojrzewania owoców. Krzewy wczesne i średnio-wczesne mogą się zadowolić nieco gorszym stanowiskiem. Należy zwracać uwagę, aby krzewy były nasłonecznione przez cały dzień. Winorośl jest krzewem ciepłolubnym i chcąc uzyskać owoc smaczny lub wino dobrej jakości należy dobrze dobrać stanowisko. Najlepiej nadają się do tego stoki o lekkim nachyleniu południowym bądź południowo-zachodnim. Ewentualne zacienienie dopuszczane jest jedynie w godzinach porannych lub późnym popołudniem.
Przygotowanie gleby
Przed sadzeniem należy przygotować glebę. Oczyścić miejsce, w którym będziemy sadzić sadzonki z zanieczyszczeń (beton, kamienie, odpady metalowe itp.), W sezonie poprzedzającym sadzenie wskazana jest uprawa np. fasoli, grochu, łubinu lub wyki, którą przekopuje się w pełni kwitnienia przed zawiązaniem nasion. Naturalne nawozy organiczne sprzyjają dobremu rozwojowi winorośli. Można nawozić obornikiem w dawce 5-7kg/m2. Obornik rozrzuca się równomiernie na powierzchni gleby i przekopuje na głębokość około 30cm. W ogrodach gdzie zdobycie obornika jest kłopotliwe można go zastąpić kompostem. Kompost stosuje się w dawce ok. 10kg/m2.