Czytelnia

odmiany jabłoni


zobacz - kolejność dojrzewania poszczególnych odmian

 


'Alwa'

  • Owoce średniej wielkości.
  • Skórka gładka pokryta karminowo-czerwonym rumieńcem.
  • Miąższ ścisły, kremowo-biały, smaczny.
  • Zbiór: poł. października.
  • Dojrzałość konsumpcyjna: grudzień-kwiecień.
  • Bardzo wytrzymała na mróz.


'Ananas Berżenicki'

  • Pochodzi z Wileńszczyzny.
  • Owocuje corocznie.
  • Odporna na mróz, parcha i mączniaka.
  • Owoce duże, kulisto-stożkowate.
  • Skórka jasnożółta z różowym rumieńcem.
  • Miąższ kremowy, winno-słodki, aromatyczny, smaczny.
  • Dojrzewa w I poł. sierpnia.


'Boiken'

  • Odmiana deserowa.
  • Owoce średniej wielkości, kulistostożkowate.
  • Miąższ biały, z odcieniem zielonkawym, ścisły, jędrny, kwaskowaty.
  • Dojrzewa w połowie X.
  • Długi okres przechowywania.
  • Odporna na niskie temperatury.


'Cesarz Wilhelm - Reneta Czerwona'

  • Odmiana wczesnozimowa.
  • Owoce średnio-duże.
  • Skórka zielonożółta, w znacznej części pokryta czerwonym marmurkowym rumieńcem z nieco ciemniejszymi smużkami.
  • Miąższ jest żółty, soczysty, kwaskowato-słodki, lekko korzenny.
  • Dojrzewa na przełomie IX i X.
  • Przechowuje się do końca grudnia.
  • Odporna na parcha i mączniaka.


'Delikates'

  • Owoce średnie lub duże z silnym rumieńcem
  • Miąższ biały, soczysty, słodko-winny i smaczny.
  • Zbiór: poł. IX.
  • Dojrzałość konsumpcyjna: X-XII.
  • Odporna na mróz i mączniaka!


'Gala'

  • Owoc średniej wielkości, pokryty jasnoczerwonym rumieńcem.
  • Miąższ zielonkawo-kremowy, zwięzły, soczysty, słodko-kwaśny, smaczny.
  • Zbiór: II poł. X.
  • Dojrzałość konsumpcyjna: XII - III.

'Kandil Sinap' - 'Krymskie'

  • Odmiana typowo zimowa.
  • Pochodzi z Krymu.
  • Owoc charakterystyczny, wydłużony, baryłkowaty.
  • Skórka gładka, słomkowa z rumieńcem.
  • Miąższ delikatny, soczysty, winno-słodki, smaczny.
  • Owoc dojrzewa w końcu września, do konsumpcji nadaje się w styczniu.
  • Przechowują się do kwietnia.

'Kardynalskie'

  • Stara odmiana czeska.
  • Owoce bardzo duże, stożkowate, zielone z płomienistym rumieńcem.
  • Miąższ zielonkawy, kruchy, soczysty, słodko-kwaskowaty, bardzo smaczny.
  • Dojrzewanie: październik.
  • Przechowują się bardzo długo.
  • Odmiana deserowa i na przetwory.

'Koksa pomarańczowa'

  • Odmiana angielska.
  • Owoce średniej wielkości.
  • Wymaga gleby żyznej, wilgotnej.
  • Skórka pokryta miedziano - pomarańczowym rumieńcem.
  • Miąższ wybitnie smaczny, soczysty, drobnoziarnisty, z gruszkowym posmakiem.
  • Dojrzewa pod koniec września.
  • Do konsumpcji miesiąc później.


'Lired' - mutant odmiany 'James Grieve'

  • Owoc średni lub duży, z paskowanym rumieńcem.
  • Miąższ kremowy, soczysty, kruchy, kwaskowato-słodki, aromatyczny i bardzo smaczny.
  • Odporny na choroby i mróz!
  • Zbiór: II poł. sierpnia.

'Niezrównana Paesgooda'

  • Odmiana jesienna.
  • Owoce bardzo duże - 10 cm.
  • Skórka pokryta jest marmurkowo-paskowanym, pomarańczowoczerwonym rumieńcem.
  • Miąższ żółtawy, soczysty, kwaskowatosłodki o bardzo dobrym smaku.
  • Owoce dojrzewają w pierwszej połowie września.
  • Doskonale nadają się do bezpośredniej konsumpcji a także do surówek, sałatek i placków.
  • Odmiana mało wrażliwa na mróz i choroby.
  • Wymaga dobrej gleby.

'Oliwka żółta' - 'PAPIERÓWKA'

  • Owoc średni, o jasnozielonkawej skórce
  • Odmiana letnia
  • Miąższ delikatny, aromatyczny i bardzo smaczny.
  • Wytrzymałe na mróz, mało podatne na mączniaka.
  • Dojrzewa w II poł. lipca.
  • Polecane zapylacze: Koksa, Antonówka, Szampion.

  • * * *

'Oliwka Czerwona - Astrachańska Czerwona'

  • Odmiana rosyjska, całkowicie odporna na mróz i dość odporna na choroby.
  • Owoce średniej wielkości.
  • Skórka gruba, mocna, prawie w całości czerwono-karminowa.
  • Miąższ soczysty, biały, kruchy, słodko-winny, aromatyczny, smaczny.
  • Zbiór: połowa sierpnia.


'Piros'

  • Odmiana niemiecka
  • Owoc średniej wielkości; żółty z atrakcyjnym, paskowanym, czerwonym rumieńcem.
  • Smaczne! Bardzo soczyste!
  • Mała podatność na choroby.
  • Dojrzewa w poł. sierpnia.


'Rubinola'

  • Parchoodporna!
  • Wcześnie wchodzi w owocowanie.
  • Owocuje regularnie.
  • Owoc kulisty, średni z rumieńcem.
  • Miąższ kruchy, smaczny!
  • Zbiór: koniec września.


'Sawa'

  • Odmiana polska.
  • Owoce duże lub bardzo duże, kulistostożkowe.
  • Skórka jasnoczerwona.
  • Miąższ soczysty, lekko kwaskowaty.
  • Zbiór: połowa września.
  • Odmiana wytrzymała na mróz i na parcha.

 

 


 

'Starking'

  • Wchodzi wcześnie w owocowanie
  • Corocznie obficie owocuje
  • Odmiana zimowa
  • Owoce średnie, wydłużone
  • Skórka gruba z purpurowoburaczkowym rumieńcem
  • Miąższ - kruchy soczysty, słodki, bardzo smaczny
  • Dojrzałość zbiorcza: połowa października
  • Przechowuje się do kwietnia
  • Zapylacz: Golden Delicious
  • Wytrzymałe na mróz
  • Średnio odporne na parcha, mało podatny na mączniaka

 

 


 

'Szampion Reno'

  • Odmiana zimowa.
  • Plonuje bardzo obficie.
  • Owoc średniej wielkości, z rumieńcem
  • Miąższ słodki,  delikatnie kwaskowaty, aromatyczny.
  • Odporny na choroby.
  • Dojrzałość zbiorcza: II poł. września.
  • Polecane zapylacze: Delikates, Gloster, Golden Delicious.


'Topaz'

  • Cenna odmiana parchoodporna!
  • Owoc duży, z pomarańczowo -czerwonym rumieńcem.
  • Miąższ soczysty, bardzo smaczny!
  • Owocuje obficie, regularnie.
  • Zbiór: I poł. października.

powrót do czytelni

 

Winorośl - porady dla początkujących.

Wybór stanowiska
Przed posadzeniem sadzonek winorośli należy dokonać prawidłowego wyboru miejsca sadzenia i zaplanować rozmieszczenie krzewów. Sadząc kilka odmian w różnych miejscach ogrodu należy wybrać stanowiska biorąc pod uwagę ich porę dojrzewania i mrozoodporność. Najlepsze stanowiska w ogrodzie, np. przy ścianach budynków, przeznacza się dla odmian mniej odpornych na przemarzanie, o późnej porze dojrzewania owoców. Krzewy wczesne i średnio-wczesne mogą się zadowolić nieco gorszym stanowiskiem. Należy zwracać uwagę, aby krzewy były nasłonecznione przez cały dzień. Winorośl jest krzewem ciepłolubnym i chcąc uzyskać owoc smaczny lub wino dobrej jakości należy dobrze dobrać stanowisko. Najlepiej nadają się do tego stoki o lekkim nachyleniu południowym bądź południowo-zachodnim. Ewentualne zacienienie dopuszczane jest jedynie w godzinach porannych lub późnym popołudniem.
Przygotowanie gleby
Przed sadzeniem należy przygotować glebę. Oczyścić miejsce, w którym będziemy sadzić sadzonki z zanieczyszczeń (beton, kamienie, odpady metalowe itp.), W sezonie poprzedzającym sadzenie wskazana jest uprawa np. fasoli, grochu, łubinu lub wyki, którą przekopuje się w pełni kwitnienia przed zawiązaniem nasion. Naturalne nawozy organiczne sprzyjają dobremu rozwojowi winorośli. Można nawozić obornikiem w dawce 5-7kg/m2. Obornik rozrzuca się równomiernie na powierzchni gleby i przekopuje na głębokość około 30cm. W ogrodach gdzie zdobycie obornika jest kłopotliwe można go zastąpić kompostem. Kompost stosuje się w dawce ok. 10kg/m2.