gruszki grusze azjatyckie

grusze azjatyckie : grusza piaskowa - pyrus pyrifolia



Grusze te uprawiane są głównie w Japonii, Korei i Chinach. Ze względu na charakterystyczny kulisty kształt nazywane są także gruszko-jabłkami. Ostatnie doświadczenia pokazały, że można je z powodzeniem uprawiać w naszym kraju. Grusze azjatyckie wcześnie wchodzą w okres owocowania i obficie plonują, są odporne na choroby (m.in. na rdzę).

Uwaga: obfite owocowanie uzyskuje się przy zapyleniu krzyżowym pomiędzy różnymi odmianami, dlatego warto sadzić przynajmniej dwie odmiany w pobliżu siebie.


W naszych warunkach dobrze sprawdzają się:


Chojuro:

  • wytrzymała na mróz
  • owoc kulisty
  • skórka szorstka, brązowa
  • miąższ żółtawo-biały, słodki, twardy, soczysty, aromatyczny
  • zbiór od 20 wrezśnia do poł. października
  • nabiera smaku po 2 tygodniach przechowywania

Hayatama

  • odmiana wytrzymała na mróz i odporna na choroby
  • owoce duże, skórka mocno ordzawiona, złoto-żółta
  • miąższ zielonkawy, bardzo soczysty, smaczny, słodki
  • owoce dojrzewają w pierwszej dekadzie sierpnia

Hosui:

  • owoce kuliste, ordzawione, około 150 g
  • miąższ kremowy, średnioziarnisty, bardzo soczysty, słodki i smaczny
  • dojrzewa w I i II dekadzie września

Kosui:

  • owoce niezbyt duże, kuliste, nieco spłaszczone, około 100 g
  • miąższ kremowobiały, drobnoziarnisty, soczysty, bardzo smaczny
  • dojrzewa w II i III dekadzie sierpnia

Kumoi:

  • owoce kuliste, duże, lekko spłaszczone, około 150 - 250 g
  • miąższ soczysty, smaczny, średnioziarnisty
  • owoce dojrzewają w połowie września

 


 

Nijisseiki:

  • wcześnie zaczyna obficie owocować
  • owoce średnie, zielonożółte
  • miąższ bardzo smaczny, soczysty, pozbaiwony komórek kamiennych
  • zbiór: połowa września

Shinseiki:

  • owoce średniej wielkości, kuliste lub lekko spłaszczone, około 120 g
  • skórka oliwkowozielona
  • miąższ biały, kruchy, soczysty, o łagodnym smaku
  • owoce dojrzewają w I poł. września
  • można je przechowywać przez III miesiące

powrót do czytelni

 

Winorośl - porady dla początkujących.

Wybór stanowiska
Przed posadzeniem sadzonek winorośli należy dokonać prawidłowego wyboru miejsca sadzenia i zaplanować rozmieszczenie krzewów. Sadząc kilka odmian w różnych miejscach ogrodu należy wybrać stanowiska biorąc pod uwagę ich porę dojrzewania i mrozoodporność. Najlepsze stanowiska w ogrodzie, np. przy ścianach budynków, przeznacza się dla odmian mniej odpornych na przemarzanie, o późnej porze dojrzewania owoców. Krzewy wczesne i średnio-wczesne mogą się zadowolić nieco gorszym stanowiskiem. Należy zwracać uwagę, aby krzewy były nasłonecznione przez cały dzień. Winorośl jest krzewem ciepłolubnym i chcąc uzyskać owoc smaczny lub wino dobrej jakości należy dobrze dobrać stanowisko. Najlepiej nadają się do tego stoki o lekkim nachyleniu południowym bądź południowo-zachodnim. Ewentualne zacienienie dopuszczane jest jedynie w godzinach porannych lub późnym popołudniem.
Przygotowanie gleby
Przed sadzeniem należy przygotować glebę. Oczyścić miejsce, w którym będziemy sadzić sadzonki z zanieczyszczeń (beton, kamienie, odpady metalowe itp.), W sezonie poprzedzającym sadzenie wskazana jest uprawa np. fasoli, grochu, łubinu lub wyki, którą przekopuje się w pełni kwitnienia przed zawiązaniem nasion. Naturalne nawozy organiczne sprzyjają dobremu rozwojowi winorośli. Można nawozić obornikiem w dawce 5-7kg/m2. Obornik rozrzuca się równomiernie na powierzchni gleby i przekopuje na głębokość około 30cm. W ogrodach gdzie zdobycie obornika jest kłopotliwe można go zastąpić kompostem. Kompost stosuje się w dawce ok. 10kg/m2.