brzoskwinie

odmiany brzoskwiń


'Harbinger'

  • Owoce średnie, kuliste.
  • Skórka pokryta marmurkowym, ciemnoczerwonym rumieńcem.
  • Miąższ jasnopomarańczowy, smaczny, mocno związany z pestką.
  • Odmiana wczesna - zbiór koniec lipca.

 


'Harnaś'

  • Owoc 130 g, kulistoeliptyczny, regularny.
  • Owocuje obficie.
  • Skórka żółta, silnie omszona, pokryta karminowym rumieńcem.
  • Miąższ żółty dobrze odchodzi od pestki.
  • Dojrzewa od początku sierpnia.

 

 


'Inka'

  • Owoc 130-150 g, kulistoeliptyczny, regularny.
  • Owocuje obficie.
  • Skórka ciemnożółta, pokryta niemal w połowie czerwonym rumieńcem.
  • Miąższ żółto-kremowy, bardzo soczysty, kwaskowaty, smaczny,  odchodzi od pestki.
  • Dojrzewa pod koniec sierpnia.

 


'Redhaven'

  • Owoce duże 100-150g, kuliste i regularne.
  • Skórka złocistożółta pokryta silnym jaskrawoczerwonym rumiencem.
  • Miąższ żółtopomarańczowy, jędrny, słodkokwaskowaty, bardzo soczysty.
  • Miąższ dobrze odchodzi od pestki.
  • Dojrzałość zbiorcza: poł. sierpnia.
  • Odporna na niskie temperatury.

 


'Royalvee'

  • Pochodzenie: Kanada.
  • Owoc średniej wielkości 80 -120g, owalny, bardzo soczysty, słodkokwaskowaty.
  • Skórka jasnopomarańczowa z czerwonym rumieńcem pokrywającym 40-80% powierzchni owocu.
  • Miąższ jaskrawożółty, średnio zwięzły, częściowo odchodzący od pestki.
  • Dojrzałość zbiorcza: I poł. sierpnia.
  • Odporna na niskie temperatury.


'Saturn' - brzoskwinia płaskoowocowa - potocznie nazywana 'UFO'

  • Amerykańska odmiana deserowa.
  • Owoc spłaszczony, średniej wielkości - 60g.
  • Skórka kremowa z czerwonym rumieńcem.
  • Miąższ słodki, średnio zwięzły, soczysty, odchodzący od pestki.
  • Dojrzałość zbiorcza: II poł. sierpnia.
  • Odporna na niskie temperatury.

 


powrót do czytelni

 

Winorośl - porady dla początkujących.

Wybór stanowiska
Przed posadzeniem sadzonek winorośli należy dokonać prawidłowego wyboru miejsca sadzenia i zaplanować rozmieszczenie krzewów. Sadząc kilka odmian w różnych miejscach ogrodu należy wybrać stanowiska biorąc pod uwagę ich porę dojrzewania i mrozoodporność. Najlepsze stanowiska w ogrodzie, np. przy ścianach budynków, przeznacza się dla odmian mniej odpornych na przemarzanie, o późnej porze dojrzewania owoców. Krzewy wczesne i średnio-wczesne mogą się zadowolić nieco gorszym stanowiskiem. Należy zwracać uwagę, aby krzewy były nasłonecznione przez cały dzień. Winorośl jest krzewem ciepłolubnym i chcąc uzyskać owoc smaczny lub wino dobrej jakości należy dobrze dobrać stanowisko. Najlepiej nadają się do tego stoki o lekkim nachyleniu południowym bądź południowo-zachodnim. Ewentualne zacienienie dopuszczane jest jedynie w godzinach porannych lub późnym popołudniem.
Przygotowanie gleby
Przed sadzeniem należy przygotować glebę. Oczyścić miejsce, w którym będziemy sadzić sadzonki z zanieczyszczeń (beton, kamienie, odpady metalowe itp.), W sezonie poprzedzającym sadzenie wskazana jest uprawa np. fasoli, grochu, łubinu lub wyki, którą przekopuje się w pełni kwitnienia przed zawiązaniem nasion. Naturalne nawozy organiczne sprzyjają dobremu rozwojowi winorośli. Można nawozić obornikiem w dawce 5-7kg/m2. Obornik rozrzuca się równomiernie na powierzchni gleby i przekopuje na głębokość około 30cm. W ogrodach gdzie zdobycie obornika jest kłopotliwe można go zastąpić kompostem. Kompost stosuje się w dawce ok. 10kg/m2.